Fietsplan

let op! het nationale fietsplan is per 1 januari 2015 afgeschaft. Deze pagina wordt zo snel mogelijk geüpdated.

   

Bedrijfsfiets aanschaffen bij Bikesell kan via Factuur (voorschieten of werkgever betalen) of via NFP (Nationale Fiets Projecten) en BFN (Bedrijfs Fietsen Nederland).

 1. Factuur (inleveren werkgever; zelf voorschieten)

  De werkgever vergoedt de fiets tot een bedrag van € 749,00. Het is mogelijk om ook een duurdere fiets uit te zoeken, maar het bedrag boven de € 749,00 levert geen fiscaal voordeel op. De fiets wordt direct betaald en hij kan ook direct worden meenemen. De bon wordt ingeleverd bij de werkgever en deze verrekent dit verder. Daarnaast is het mogelijk om naast de fiets ook accessoires erbij te nemen. Deze worden ook netjes op de factuur vermeld.

 2. Factuur 2 (inleveren werkgever; werkgever betaald)

  Deze manier van betalen werkt op dezelfde manier als optie een. Na het uitzoeken van de fiets, wordt de factuur ingeleverd bij de werkgever. Zodra de betaling van de factuur is binnengekomen, kan de fiets worden afgehaald. Wanneer de fiets eerder gebruikt dient te worden, kan het bedrag van de fiets worden voorgeschoten. Zodra de betaling van de werkgever dan binnen is, wordt het bedrag weer teruggestort om het voorschieten af te ronden. Daarnaast is het mogelijk om naast de fiets ook accessoires erbij te nemen. Deze worden ook netjes op de factuur vermeld.

 3. Via Nationale Fiets Projecten (NFP) of Bedrijfsfietsen Nederland (BFN)

  Via deze manier moet er wel rekening mee worden gehouden, dat de adviesprijs van de fiets wordt aangehouden in verband met de bemiddelingskosten die de organisaties hiervoor in rekening brengen. Daarnaast is inruil van een oude fiets niet (meer) mogelijk.

  Als de mogelijkheid er is om de factuur direct bij de werkgever in te leveren, zonder tussenkomst van NFP en BFN, kan het beste gebruik gemaakt worden van de inruil en kortingsacties die beschreven staan in optie een en twee.

F.A.Q.

 • Wanneer mag ik meedoen aan het Nationale Fietsplan?

  Iedereen die regelmatig op de fiets naar het werk komt, of dat van plan is, kan meedoen aan het Nationale Fietsplan, ook als er meer dan 15 km naar het werk moet worden afgelegd. De werkgever heeft het recht om bepaalde voorwaarden te stellen aan deelname. Deze voorwaarden staan in de werknemersbrochure vermeld en is veelal op te vragen bij afdeling personeelzaken. Het is uiteraard wel belangrijk dat uw werkgever aangesloten is bij het Nationale Fietsplan. Dat is hier te controleren.

 • Wat is het maximum bedrag voor de fiets waar ik belastingvoordeel over heb?

  Het belastingvoordeel is tot een bedrag van € 749,- voor de fiets. Daarnaast mag er meestal nog voor € 82,- aan accessoires op jaarbasis besteed worden.

 • Mag de fiets duurder zijn dan € 749,-?

  De fiets mag duurder zijn dan € 749,-, maar over het bedrag boven de € 749,- geldt geen belastingvoordeel. Dit bedrag moet netto worden betaald.

 • Uit welke fietsen kan ik kiezen?

  Er is een vrije keuze uit alle fietsen die geschikt zijn voor woon/werkverkeer met uitzondering van kinderfietsen.

 • Hoe is het onderhoud van de fiets geregeld?

  Bij aanschaf van een fiets via NFP of BFN wordt deze rijklaar afgeleverd. Daarnaast kan er geprofiteerd worden van de standaard garantie. Deze zijn hier te zien.

 • Is mijn fiets automatische verzekerd als ik deze heb gekocht?

  Nee. Dit is alleen wanneer de fiets is verzekerd en hier dus ook daadwerkelijk voor gekozen is. Op het moment dat de verzekering is afgesloten, is de fiets ook daadwerkelijk verzekerd. De verzekeringspapieren worden later via de post toegestuurd.

 • Wanneer en hoe kom ik in het bezit van de fiets?

  Nadat de fiets is uitgezocht in onze winkel of de webshop en het fietsformulier is ingevuld, dient het formulier ter goedkeurig te worden ingeleverd bij de werkgever. De werkgever stuurt het formulier, na goedkeuring, vervolgens naar de deelnemende organisatie(NFP of BFN) voor de bestelling van de fiets. De deelnemende organisatie(NFP of BFN) zorgt ervoor dat de Bikesell de fiets uit eigen voorraad levert. Bikesell zal via een boodschap laten weten wanneer de fiets kan worden opgehaald. Gemiddelde levertijden en afwerktijden na ontvangen van het fietsformulier is ongeveer zo’n twee tot drie weken.

 • Waarvoor kan ik de Nationale Fietsbon gebruiken?

  Alles wat met de fiets te maken heeft, is te koop met de Nationale Fietsbon. Een extra bel, een reparatiesetje, een verlichtingssetje, fietstassen of regenkleding, het maakt niet uit. De Nationale Fietsbon kan worden besteed aan alle artikelen die in een rijwielzaak verkrijgbaar zijn. Daarnaast kan de fietsbon worden gebruikt voor het betalen van onderhoud en reparaties aan de fiets. Wanneer de fietsbon wordt gebruikt via de webshop, kan de korting alleen worden verrekend als het product op locatie wordt afgehaald.

 • Ik heb al eens eerder meegedaan, wanneer mag ik weer deelnemen?

  Eens per drie kalenderjaren is deelname aan de fietsregeling fiscaal/wettelijk toegestaan, waarbij de datum van aflevering van de fiets als ingangsdatum bepalend is voor het berekenen van deze periode. Om in 2012 te kunnen deelnemen mag de werknemer dus uiterlijk in het kalenderjaar 2009 voor het laatst hebben deelgenomen aan een fietsregeling.

  Maar wanneer de terugbetalingstermijn nog niet helemaal is afgelopen (indien de fiets in 36 maanden terugbetaald had moeten worden), raadt Bikesell af om een nieuwe fiets te bestellen. Overigens, kan de werkgever zelf bepalen in welke termijnen of manieren de fiets afbetaald moet worden door de werknemer. Dit kan zijn 36 maanden, maar mag ook 24 maanden of worden betaald uit overuren, vakantiegeld of andere bronnen.